Sunday, July 8, 2007

Yılma Durak: Beni idamdan Abdi İpekçi kurtardı

Milliyetçi camiada 'Doğu'nun başbuğu' olarak bilinen Yılma Durak, 1980 öncesinde kaçakçılığı önlediği için MHP'li Gün Sazak'ın hedef haline geldiğini belirtti: "O dönemde bir tek Abdi İpekçi gerçekleri yazdı, beni de idamdan o kurtardı."


1977'de 2. MC Hükümeti kurulduğunda tarihler 22 Temmuz'u gösteriyordu. Türkiye'de ne olduysa o tarihten sonra oldu. 15 gün içinde çoğu MHP'li 25 vatandaş öldürüldü. Sonra listeye MHP'li bakan Gün Sazak, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler ve Abdi İpekçi eklendi. Daha sonra darbe oldu.

'Doğu'nun Başbuğu' olarak bilinen MHP'li Yılma Durak, İpekçi cinayeti ve Ağca'nın kaçırılmasıyla ilgili idamla yargılandı, beraat etti. Durak 30 yıl sonra, 22 Temmuz seçimleri için MHP'den milletvekili adayı olunca eski defterler yeniden açıldı. Herkesin merak ettiği soruları Yılma Durak'a yönelttik ve ilginç cevaplar aldık. Meğer MHP'li Durak'ı mahkemede idamdan gazeteci Abdi İpekçi kurtarmış! Durak, İpekçi'nin kendisini idamdan nasıl kurtardığını şöyle anlatıyor: "Türkiye'de kaçakçılığı holdingler yapıyordu. Gün Bey'in zamanında 20 bin TIR, Kapıkule'den Türkiye'ye giremedi. Türkiye'deki büyük zenginler vaziyet aldılar. İlk defa Abdi İpekçi, ülkücüler ve MHP hakkında beklenmedik bir yazı yazdı. Benim beraatimi sağlayan en önemli delillerden biri bu yazıdır. Biz Abdi İpekçi'nin korunması için çok gayret gösterdik. Abdi İpekçi'ye teşekkür ettik. Arkadaşlarımızı gönderdik. " 'Doğu'nun Başbuğu' olarak tanınan Türkeş'in A takımından Yılma Durak, MHP'nin ve yakın tarihin içinde önemli roller oynadı. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklandı. MHP ve ülkücü kuruluşlar davasından yargılandı. Türkiye'deki bütün büyük suikastlardan sorgulandı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi ve DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler cinayetlerinde ismi geçti. Fakat hakkında açılan davalardan beraat etti. 6 yıl hapis yattı. 30 yıl sonra yeniden siyaset sahnesine döndü. MHP İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı Yılma Durak'la geçmişin bilinmeyenlerini konuştuk.

Size neden 'Doğu'nun başbuğu' diyorlar?

Yıl 1974-75. O zamanlar Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi kesintisiz eğitim yapılan tek üniversiteydi. Anarşi ve terörü başlatmak isteyenler burada başarısızlığa uğradı. Ama bunlar Erzurum'un dışında çok menfi propagandalar yaptılar. 'Biz Atatürk Üniversitesi'nde okuyamıyoruz. Faşistler Atatürk Üniversitesi'ne hakim' gibi laflar etmeye başladılar. Tabii gazeteciler bununla ilgili bir tespit yapmak için geldiler. Görüşmeler neticesinde Atatürk Üniversitesi'nde kesintisiz eğitimi sağlayan kesimin ülkücüler olduğunu anladılar. Çevremizdeki vilayetlerle ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Mesela Ermeni yayınlarının Avrupa'daki neşriyatlarının yüzde 70'ini derledim. Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sarıkamış'ta Ermeni ve Kürt meselesini araştırdım. Prof. Fahrettin Terzioğlu hem Ermeni hem de Kürt meselesinin tarihî yapısını anlattı. 3. Ordu karargahlarına giderek Atatürk Üniversitesi adına sunumlar yaptık. Atatürk Üniversitesi'ni tercih eden hiçbir aşiret çocuğu Kürtçü olmamıştır. Bunu biz zorla, baskıyla falan da sağlamadık. Milliyet Gazetesi'nden Örsan Öymen de bize 'Doğu'nun Başbuğu' yakıştırmasını yaptı. Ve ondan sonra o yafta üzerimize yapıştı kaldı. Çok acısını da çektim. Türkiye'deki bütün büyük cinayetlerden sorguladılar.

[ZAMAN PAZAR] Röportajın tamamını okumak için yıklayınız

/ bunca karışıklığı çıkartıp , başlatıp , sonra da zamanı gelince hadi bir de zamı geldi değil , zamanın amerika çocuğu çok olup , yılanların ciğerini doğramak istemekteyim. Ben ilgilevi .anladınız siz ailevidir o oyunlar . yılanlık nasıl olur öğreteyim. kafalarınızı kırmak dahil her türlü cöz olayı. keser ve balya kullanımı da serbesttir bizlere . Kolluyoruz sizin gibileri . Nasıl vinayet işlenir , nasıl kerem , suikazma kadar olay olmaz işimiz . Amerikadaki adımlar da var . Zehirlenebilirler . Saddam mücahitleri , el kaide , pontus rumlar , çok kalabalık bir ort. /





No comments:

Bu yazıya Not Ver !